Prague NHL

  • Klubové barvy: modrá, červená, bílá
  • Webové stránky: http://www.praguenhl.cz/
  • Zástupce klubu: Tomáš Vančura
  • E-mail: tomekv@centrum.cz
  • Největší týmové úspěchy: mistr ČR 1994, vítězové Českomoravském poháru 2017, vítězové WTHA cupu 2018, vítěz Druholigového poháru 2006 (jako ESH Praha)
  • Významní hráči současnosti / minulosti: Roman Juříček, Tomáš Vančura, Karel Racek, Jaromír Foltýn sen., Milada Vančurová, Adam Syrůček / Alena Chládková, Jiří Chládek

Vznik nejstaršího a nejsilnějšího klubu na území hlavního města Prahy se datuje k 20.lednu 1992. Zakládajícími členy byli Alena a Jiří Chládkovi, David Kučera a Roman Juříček. Již v úvodním roce činnosti začíná úspěšná série první ženy klubu Aleny Chládkové. Ta na své konto během tří sezón postupně připisuje dvě republiková stříbra (1992, 1994), jeden bronz a navíc vítězství na ME ´92 a Světovém poháru 1992. Její manžel sbírá úspěchy v dalších letech. Pod jeho vedením triumfuje Prague NHL v 1.lize 1994 a stává se mistrem republiky. Chládek sám poté získává v letech 1995 a 1996 na MČR dvakrát třetí příčku v kategorii mužů a je medailově úspěšný na mnoha turnajích Českého poháru. V letech 1995 až 1999 ale Jiří Chládek, leader mistrovského celku ze sezóny ´94, působí v brněnském THE Pařez a na stejnou dobu pražský celek z prvoligové mapy mizí. Návratem Chládka z Brna se v sezóně 2000 vrací i pražský team do nejvyšší soutěže. V roce 2000 hraje jako Sokol Prosek Praha 92, o rok později se vrací k tradičnímu názvu Prague NHL. V sezóně 2004 ukončuje Jiří Chládek aktivní šprtcovou kariéru a klub se znovu musí vyrovnat s citelným zásahem do sestavy. V následujících dvou sezónách sice chybí v 1.lize, konsoliduje ale sestavu, dokončuje fůzi s ESH Praha a navíc v roce 2005 získává bronz v Českomoravském poháru družstev. Od roku 2007 je Prague NHL  opět plnohodnotným účastníkem nejvyšší soutěže.

Od roku 1996 se nejprve samostatně odvíjí historie klubu E.S.H. Praha, založeného pod původním názvem Hockey Šprtec Kobylisy. E.S.H. hraje pod vedením Karla Racka a do klubu přicházejí mimo jiné i hráči z B.H.L. Praha, jenž původně založili bratři Milan a Tomáš Vančurové. Mladší z nich Tomáš pomáhá vedle svým aktivit v Prague NHL rozvíjet šprtec i v E.S.H. Praha. Klub organizuje činnost zejména pro hráče mladšího věku a prohlubující se spolupráce mezi Prague NHL a ESH Praha nakonec končí logicky jejich spojením. Z mládežnické líhně ESH je možné vypíchnout některé úspěchy na republikové úrovni – Pavla Alexandrova (žákovský bronz na MČR a později juniorský titul mistra republiky), Víta Bečváře (vítěz Českého poháru žáků) či Miroslava Bäumla (juniorský bronz na MČR).

Ziskem juniorského titulu mistra republiky 2000 si Tomáš Vančura poprvé otevírá dveře do reprezentace a o rok později se v Dánsku stává mistrem Evropy v kategorii jednotlivců i družstev. V letech 2006 až 2008 se do reprezentačního výběru, vedeného Daliborem Kyzlinkem, Tomáš Vančura vrací a získává další dva tituly mistra Evropy v týmové soutěži a konečně v roce 2008 také titul mistra světa v soutěži družstev. V nominaci nového reprezentačního kouče Vančura v roce 2009 sice chybí, získává ale na ME svůj druhý titul mezi jednotlivci. K mezinárodním úspěchům přidává tento hráč v sezoně 2006 republikový bronz a v roce 2009 také titul mistra ČR. Republikový šampionát 2009 v Blansku je pro pražský klub zlatý dvojnásobně. Titul mistyně republiky zde totiž, po přestupu ze Stochova, získává Milada Foltýnová.

V současné době Prague NHL disponuje vysoce kvalitní interní soutěží, která se řadí mezi špičku v České republice. Prague NHL patří mezi pravidelné účastníky nejvyšší soutěže družstev a její členové se pravidelně účastní vrcholových podniků na domácí i mezinárodní úrovni. Někteří z nich patří do užší republikové i světové špičky a jejich výkonnosti odpovídá nejen přední pořadí na žebříčku jednotlivců, ale i umístění v Českém poháru. Pozitivně působí Prague NHL i na organizační úrovni, kdy každým rokem pořádá několik turnajů včetně kvalifikace MČR. V letech 2002, 2007 a 2012 se Praha její zásluhou stala dějištěm i vrcholného podniku Mistrovství České republiky.

Zdroj: Publikace Billiard-hockey šprtec / Od knoflíků ke světovým titulům