Mistrovství České republiky 2013

Uplynulý víkend se v říčanském hotelu Pratol uskutečnilo již čtyřiatřicáté mistrovství České republiky ve stolním hokeji zvaném šprtec.

Vůbec poprvé se však na této vrcholné akci hrál šprtec švýcarským systémem. Po loňském jednání Valné hromady byl tento systém v osmi kolech určen mužské kategorii. S porcí osmi zápasů se nejlépe popral Pavel Koloděj (Šprtmejkři Ostrava), kterému v posledním kole stačila remíza s celkově druhým Kubou Davidem z Boskovic. Jen pár kilometrů dlouhá cesta poté čekala pohár pro třetího Pavla Alexandrova z Prahy.

I v ženské kategorii se z titulu mohli radovat ostravští Šprtmejkři zásluhou Veroniky Grabinské. Nutno dodat, že kategorie žen byla letos nejvyrovnanější v celé historii. Mistryně republiky získala jen o jediný bod více než sedmá hráčka v pořadí Marcela Kabrdová, pořadí se měnilo každou vstřelenou brankou v posledním kole. Tak nepřehlednou a nevypočitatelnou soutěž nikdo z přítomných nepamatuje.

Mezi juniory byl velkým favoritem na titul Ondřej Müller z Mostu. Prokazoval celoročně stabilní výkonnost a vyhrál pořadí Českého poháru 2013 s luxusním náskokem více než stopadesáti bodů. Svou roli beze zbytku splnil, když nenašel přemožitele a v posledním kole uhrál remízu s celkové druhým Robinem Homolkou ze Žďáru nad Sázavou.

I v kategorii starších žáků se rozhodovalo o vítězi až v posledním sedmém kole. Na pomoc však musela přijít pomocná kritéria, protože hned čtyři hráči dosáhli shodně jedenácti bodů. Černý Petr v podobě čtvrtého místa zbyl na Martina Bednáře, který měl na svém kontě nejméně vítězství, o pořadí na stupních vítězů rozhodlo skóre. To měl nejlepší Tomáš Sýkora (SHL Celio Litvínov), který hrál před svým odchodem do juniorů za starší žáky naposledy. Jen o branku horší skóre měl Jan Feruga z Boskovic, třetím místem udělal radost příznivcům pečeckého šprtce Josef Sadil.

Systémem start-cíl pak došel k titulu mladší žák Vojtěch Jandečka z Mostu. Pěti výhrami bez jediného zaváhání a výrazně aktivním skóre 25:6 přispěl k třetímu titulu klubu BHC Most z letošního mistrovství ČR. V mládežnických kategoriích rýžovali letos zlato jen borci ze severních Čech a to je doufám pro příští rok výzva pro všechny ostatní kluby.