Mistrovství ČR plné překvapení

Letošní Mistrovství České republiky se konalo v Meziboří první prosincovou sobotu. Jeho pořádání se ujal nedaleký BHC Most s přispěním jihočeského klubu SHL Dobrá Voda u Českých Budějovic. I když si s námi počasí trochu pohrávalo, tak i přes to téměř všechny kategorie startovaly v plném počtu. Pouze u tradičně silných a ambiciózních juniorů tentokrát chyběl jeden účastník, a proto soupeřili pouze v sedmi hráčích.

Kategorie mužů:
Mužská kategorie se opět hrála systémem základních skupin s následným play-off. A že je tento způsob hry nevyzpytatelný pocítil nejeden favorit. Ve skupině A se vítěz Českého poháru Martin Vrána (THE Orel Bohunice) příliš nepotkal s formou a i díky třem remízovým zápasům jeho pouť za titulem skončila až nečekaně brzy. Ve stejné skupině zachraňoval postup otočkou v posledním zápase i reprezentační kapitán Miroslav Škorpík (BHC Dragons Modřice).
Do skupiny B se dostal první z náhradníků Ladislav Šustáček (SHL Brno) a svým výkonem všechny zaskočil, suverénně skupinu ovládl a mohl se těšit na životní výsledek na MČR. O dalším postupujícím se rozhodovalo až v posledním kole a v přímém souboji si jej uhrál Simon Kaňa (Gunners Břeclav).

Skupina C neměla jasného favorita, ale o to silnější bylo její složení. V nabité konkurenci si nejlépe vedl Michal Franěk (THE Orel Bohunice) a postupem tak oslavil svůj návrat na MČR po delší odmlce. O druhém postupujícím z této skupiny nakonec rozhodoval jediný vstřelený gól. Dvojice Fleišman (SHL Dobrá Voda)  – Procházka Josef ml. (BHK IQ Boskovice) ve vzájemném zápase remizovala 1:1, ale díky výraznějšímu vítězství v posledním kole se nakonec radoval Procházka.
Skupina D byla plná nevyzpytatelných hráčů jež umí překvapit a tak se její průběh dal jen velice těžko předpovídat. Nakonec ji bez prohry opanoval Vít Vondál (BHK IQ Boskovice) a za ním s pohodlným náskokem 4 bodů skončil Matyáš Vaníček (BHC StarColor Most).

V play-off se hráli velice vyrovnané zápasy, které rozhodovaly maličkost. Blízko postupu do semifinále měl třeba Ladislav Šustáček, kterému Procházka srovnal zápas těsně před koncem a obrat dokonal v prodloužení. Letošní dobrou formu potvrzoval i Matyáš Vaníček, jenž se díky důsledné obraně probil do semifinále. V něm na sebe narazili dvojice Vaníček – Kaňa a Procházka – Vondál. Obě semifinále rozhodla jediná branka. Do zápasu o bronz spadli Procházka s Kaňou a v něm čerstvý prvoligový mistr Procházka přestřílel Kaňu 4:3 a došel si tak pro další cenný kov v této vydařené sezóně. Ve finále tak proti sobě stanuli Vondál s Vaníčkem, jež už se utkali ve skupině. Utkání bylo velice dlouho vyrovnané 1:1, pak ale Matyáš zariskoval těžší střelou, ze které si dal smolný vlastní gól a při závěrečné snaze o srovnání soupeř potrestal ještě jednu jeho chybu a utkání tak skončilo 3:1. Mistrem ČR pro rok 2023 se tak stal Vít Vondál, který jako jediný na turnaji nepoznal hořkost porážky. Svým vítězstvím si zároveň zajistil právo startu na MS konané příští rok v Praze.

 

Kategorie veteránů:

V této nedávno vzniklé kategorii zatím kralují hráči Prague NHL a nejinak tomu bylo letos. V šestičlenném startovním poli měl tento klub hned čtyři zástupce. Dosavadní 2 ročníky ovládl Foltýn Jaromír senior (Prague NHL) a i letos od úvodu ukazoval svoje kvality. Jeho tradičním vyzyvatelem mu byl Karel Racek (Prague NHL), jemuž se ale v úvodu turnaje příliš nedařilo a s dobrou formou přijel i Tomáš Voříšek (Prague NHL). Voříšek s Foltýnem nakonec získali shodně 10 bodů, ale protože vzájemný zápas vyhrál Foltýn 3:1 mohl se radovat ze zisku mistrovského hattricku. Na stupně vítězů je doplnil devítibodový Karel Racek.

 

Kategorie žen:

V letošním roce neměla tato kategorie jasnou favoritku a na stupně vítězů mohli pomýšlet téměř všechny účastnice. Tradiční účastnice a vítězka Českého poháru Mia Foltýnová (Prague NHL) začala skvěle, po třech kolech měla 9 bodů a zdálo se, že si dokráčí pro titul. V závěsu za ní se držela Valentina Grimmová (Real Draci 18. ZŠ Most), která těžila z dobré defenzivy a v důležitých momentech ji podržela i kvalitní střelba. V posledním kole došlo na vzájemný zápas těchto dvou hráček o titul, Grimmová zvítězila jasně 4:1 a došla si tak pro zasloužený titul mistryně ČR. Úspěšný návrat ke šprtcovým stolům pak oslavila krásným třetím místem Michaela Stix (Šprtmejři Ostrava).

 

Kategorie juniorů:

V této kategorii byl velkým favoritem Marek Těšitel (BHC StarColor Most), jenž suverénním způsobem ovládl Český pohár a čekalo se, zda unese tíhu okamžiku. Že je republikový turnaj jiný a zrádný poznal hned v prvním zápase, kdy schytal debakl 2:6 od Olivera Čermáka (BHC CorroTech Most). Ten díky tomuto vítězství získal potřebné sebevědomí a když se mu podařilo jasným způsobem 4:1 porazit i dalšího hráče s mistrovskými ambicemi Marka Švédu (ŠPRTI Mutěnice), tak mu už nic nestálo v cestě dojít si pro velmi nečekaný triumf. Marek Švéda ovšem porazil Těšitele díky čemuž si zajistil alespoň cenné stříbro. Na Těšitele zbyl nakonec bronz, zejména díky tomu, že jeho další pronásledovatelé, hlavně z řad ŠPRTů Mutěnice, si v úvodu turnaje vzájemně pobrala body. 

 

Kategorie starších žáků:

Zde se čekal velmi tuhý boj hlavně mezi hráči BHC StarColor Most a ŠPRTI Mutěnice. Vítězem Českého poháru byl Michal Trávník (ŠPRTI Mutěnice), ale se shodným celkovým počtem bodů skončil i Dalibor Sem (BHC StarColor Most) v jehož neprospěch hovořil nižší nejvyšší bodový zisk na turnaji a tak si na republikovém turnaji chtěl jistě spravit chuť. Hned od úvodu to byly tuhé a vyrovnané bitvy, do kterých nečekaně promlouval i poslední postupující Michal Mokruša (ŠPRTI Mutěnice). Dlouho to vypadalo, že bude dalším nečekaným vítězem, ale v předposledním kole nečekaně prohrál s Lukášem Bušem (BHC StarColor Most) a tím se nejspíše připravil o titul. Sem nabídnutou šanci využil a vítězstvím v posledním kole si došel pro prvenství. Trochu smutné stříbro zůstalo Mokrušovi a třetí skončil trochu překvapivě Bušo, který sice neprohrál s hráči nad ním, ale ztráty s ostatními soupeři ho připravily o lepší výsledek.

 

Kategorie mladších žáků:

V této kategorii byl mírným favoritem Jaroslav Čech (Gunners Břeclav), jenž vyhrál Český pohár a pravidelně na turnajích jednotlivců zatápí i zkušenějších protihráčům. V úvodním zápase sice nečekaně zaváhal s oddílovým kolegou Jakubem Strakou (prohra 0:2), ale z prohry se dokázal rychle oklepat, a zvláště díky výborné střelbě (23 branek v 5 zápasech) si vcelku jasně dokráčel pro mistrovský titul. Hráči na druhém až čtvrtém místě měli shodně 9 bodů a tak musela rozhodovat až pomocná kritéria. Nejhůře z toho vyšel Jakub Karafa (Tučnáci 14. ZŠ Most), na kterého zůstala nepopulární brambora. I přes porážku mistra nakonec bral pouze bronz Jakub Straka a pro stříbro si došla domácí naděje Samuel Pecka (ZŠ Meziboří).