Vítězem Masters je Martin Vrána

Pořádání letošního finálového turnaje Masters se ujal mladý avšak ambiciózní klub BHC Moravský Krumlov. Jeho zástupce dokázal zajistit krásné, reprezentativní prostory v malebném hotelu Rokiten a navázal tak na tradice let minulých. Na nejlepší osmičku loňské sezóny v hodnocení Masters se přišli podívat i některé mladé naděje místního klubu a turnaj tak měl parádní atmosféru. Který klub měl loni nejúspěšnější individuality bylo zřejmé, jelikož hned 4 hráči dorazili až z dalekého Mostu reprezentovat tamní klub BHC Most. Kromě tradičního účastníka finále Michala Justry dorazil také čerstvý vícemistr republiky Matyáš Vaníček, jenž jistě chtěl potvrdit svoji životní sezónu, dále Ondřej Frýba, který se celou sezónu pohyboval v okolí první desítky na turnajích a další z mladých mosteckých nadějí Jan Matuščín. Dalšími účastníky byl vítěz základní části a suverén loňské sezóny Martin Vrána (THE Orel Bohunice), jenž toužil po nápravě nepovedeného mistrovství republiky, dvojice zástupců Gunners Břeclav – premiérová účast pro Erika Stohanzla a Simon Kaňa, který je taktéž pravidelným účastníkem finále. Posledním startujícím byl zástupce veteránské kategorie Jaromír Foltýn senior z Prague NHL.
Od úvodu byl turnaj velice vyrovnaný, ale hrál se poměrně otevřený šprtec, kde padaly góly. Získané zkušenosti z let minulých v zápasech prodala dvojice Justra, Kaňa a po dvou zápasech měli plný počet 6 bodů. První překvapivý výsledek se zrodil ve třetím kole kde Vrána prohrál se Stohanzlem jasným rozdílem 1:4, čímž si zkomplikoval cestu za triumfem. Z prohry se ale oklepal a když dokázal v pátém kole přetlačit Justru 1:0, Vaníček s Kaňou remizovali 1:1 a i další hráči si vzájemně brali body byli šance všech hráčů před obědovou pauzou téměř vyrovnané.

Jedna ze záludností tohoto turnaje je právě obědová pauza, jelikož někteří hráči můžou mít problém s opětovným získáním plného soustřední v odpoledním programu. To se projevilo hned v šestém kole, kde všechny zápasy skončili remízou. Nejlépe se dokázal opět zkoncentrovat Vrána, který dokázal v 9. kole přestřílet Vaníčka 4:3 a protože ostatní jeho soupeři dále ztráceli body, zajistil si první místo už zápas před koncem. O to zajímavější vývoj ovšem byl na ostatních pozicích. V posledním kole remizoval Kaňa s Matuščínem 1:1, Foltýn porazil Vaníčka jasně 6:1 a tím se dostalo hned 5 hráčů na stejný bodový zisk, konkrétně 10 bodů. Rozhodnout tak musely pomocná kritéria respektive pravidlová novinka tzv. minitabulka. Z té nakonec nejlépe vyšel Simon Kaňa a přidal tak do své bohaté sbírky cenné stříbro. Bronzovou tečku dostala veleúspěšná sezóna ctižádostivého Matyáše Vaníčka. Nepopulární brambora zbyla na břeclavského Erika Stohanzla a po sympatickém výkonu je nutno ocenit i pátého hráče, veterána Jaromíra Foltýna seniora. Šestý skončil Michal Justra, který se tak s každou svojí účastí posouvá o místo výš. Nováčkovskou daň pak zaplatili sedmý Jan Matuščín a osmý Ondřej Frýba.